Перно Рикар България ЕООД

Програмата „Шофиране=Отговорност. Бъди отговорен не шофирай пил“

Перно Рикар България ЕООД

„Шофиране=Отговорност. Бъди отговорен не шофирай пил“ е социално отговорна програма на Перно Рикар България, създадена в изпълнение на поетия от Групата Перно Рикар, ангажимент за ограничаване на шофирането в нетрезво състояние.

Програмата „ШОФИРАНЕ = ОТГОВОРНОСТ. Бъди отговорен-не шофирай пил!“ е насочена към бъдещите и начинаещите шофьори, които получават своите свидетелства за правоуправление на превозно средство с навършване на 18 години - възрастта, в която младите хора стават пълноправни членове на обществото, но се оказва, че не са достатъчно подготвени за някои от отговорностите и за последствията от взетите решения.

Проводник на програмата са класните ръководители, които са една от значимите фигури в живота на младите хора.

Непосредствената цел на програмата е повишаване на информираността на младите хора за опасностите от шофирането в нетрезво състояние. Дългосрочната и основната цел на програмата е добавянето на набор от занятия в учебната програма (като част от „Час на класа“) на 12 клас, посветени на безопасното шофиране.

В рамките на програмата беше създаден образователен модул – „Бъди отговорен не шофирай пил“, който може да бъде представен в часа на класа, за да се провокира дискусия по темата „Шофиране = Отговорност“. Той се състои от игрален късометражен образователен филм с участието на популярни български актьори и комикс „Бъди отговорен – не вярвай в митове“, развенчаващ митовете за бързото изтрезняване, предназначени за учениците, и учебно помагало за учителите, което съдържа богата информация по темата шофиране и алкохол, и примерна методика за провеждане на час на класа посветен на „Шофиране=Отговорност“.

Основните послания на програмата са отправени към учениците чрез дванадесет минутния образователен филм „Моментът никога не е само един“, който разказва историята на Павел, 22 годишен младеж. Филмът е за отговорността, която идва с получаването на шофьорска книжка и възможните последици от решението за шофиране в нетрезво състояние, но филмът е далеч от традиционните образователни филми - той говори с изразните средства на младите хора - във филма участват едни от любимите им актьори - Александър Сано, Силвия Петкова, Силвестър Силвестров и др., а сценарият е написан от един от най-аплодираните сценаристите в България, който работи за най-популярните младежки сериали.

Всички материали към програмата „Шофиране=Отговорност са безплатни и достъпни за сваляне от учителите в специално създадения към програмата сайт www.karaiotgovorno.com

(Комиксът и помагалото за учителя ще бъдат изпратени на посочения от организаторите на конкурса имейл, а филмът може да бъде гледан от журито тук:
https://youtu.be/EbHUT14rqGs?list=PLAviWLwXGY_JLg4xfA-ScbJPD47bUyBds)
Като допълнение към материалите на програмата някои от часовете на класа бяха посетени от звездите от филма и театралната група „Нема к‘во“, чийто артисти създоха специално представление посветено на темата „бъди отговорен не шофирай пил“.
Образователния модул е приложим в началните курсове на университетите.

През тази учебна година бяха проведени 26 часа на класа с образователния модул „Бъди отговорен не шофирай пил“ в 13 училища в цялата страна и три представяния на програмата в три университета.

Предстои външна оценка на проекта от независим оценител, която ще бъде готова през септември 2016г., но предварителните резултати, с които разполагаме са повече от положителни: 95% от учителите участвали в програмата заявяват, че е полезно и необходимо да се провежда час на класа по темата за опасностите от шофирането в нетрезво състояние; 100% от тях заявяват, че образователния модул е бил интересен за техните ученици и биха го провели със следващия випуск; 100% биха го препоръчали на свои колеги. 89% от учениците заявяват, че модулът им е бил интересен; 57% от тях са научили нещо ново в час; 85% от учениците след този час на класа не биха шофирали след употреба на алкохол, а 90% не биха се качили в автомобила на шофьор в нетрезво състояние.

Партньори на програмата са „Заедно в час”, Българска Асоциация на пострадалите в катастрофи и фондация Пайдея.

Perno

Perno1

Perno2

Perno3

 
Templates by BIGtheme NET