Отличените компании 2018

Класиране

Призьорите по категории:

 

Категория Телевизионен проект със социална насоченост спечели: Бригада Нов дом, btv

 

Категория Бизнес дебют на годината

 

1. Campus X / Telerik Academy

Откритият през април 2018 г. Campus X е най-големият частен инкубатор на технологични компании и талант в Югоизточна Европа. Мащабният проект на основателите на Телерик и Телерик Академия, Бойко Яръмов, Светозар Георгиев и Васил Терзиев, цели да подпомогне и ускори успеха на стартиращите и вече утвърдени технологични компании.

 

2. Параграф 42

От ден първи в Параграф 42 се стремим да даваме повече стойност на комуникациите, като разработихме и предлагаме 9 методики за измерване и оценка, обединени в три групи – одити, анализи и индекси. Агенцията стана част от групата на The Smarts – най-голямата независима рекламна агенция в страната ни. За да осъществим този бизнес дебют и да изградим имиджа на Параграф 42, реализирахме три основни дейности.
1. Събитие за представяне (launch event). 2. Партньорство с Ketchum. 3. Презентация на продуктите за измерване и оценка пред корпоративни ПР специалисти.

 

2. Първа инвестиционна банка АД

Бизнес програма Smart Lady - в подкрепа на жените в бизнеса Fibank предлага широка гама от кредитни продукти и банкови услуги при преференциални и същевременно гъвкави условия.

 

3. Фондация Каузи

Мултимедийната образователна поредица CSR AdviceBox - Първият сезон включва 20 епизода, които се излъчват в два формата: 1/ безплатно в YouTube, на английски език, 2/ платено съдържание на www.csrab.com, с български субтитри. Образователният проект се допълва от учебник "Корпоративна устойчивост и отговорност", издаден от Висшето училище по застраховане и финанси.

 

3. Едеа

ЕДЕА е най-новият и модерен хипермаркет в България, който отвари врати в Русе на 12 май 2018 г. Магазинът е първият от верига хранителни магазини на българската марка, собственост на компанията ЕДЕА РИТЕЙЛ АД.

 

Категория Бизнес сделка на годината

 

  1. Икономическа група Монбат

През юни 2017 г. икономическата група Монбат придоби две германски компании за литиево-йонни батерии: Gaia Akkumulatorenwerke GmbH и EAS Germany GmbH и сля двете дружества в EAS Batteries GmbH, базирана в Нордхаузен, Германия. По този начин Монбат капитализира съществуващите в двете слети дружества опит и експертни познания в литиево-йонния бизнес, който е базова технология за декарбонизация на стационарните и мобилните енергийни решения.

 

Категория Иновативна идея на годината

 

1. Яра България ЕООД

Yara N-Sensor анализира в реално време биомасата и абсорбираното количеството азот, чрез измерване на отразената светлина от листата на растението и предоставяне на получената информация за азотния му статус. N-Sensor е хардуерното устройство, което се разполага на върха на трактора, сканира зоните с различен азотен запас, интелигентният му софтуер определя необходимото количество азот и на секундата, настройва скоростта на разпространение на торовете в зависимост от специфичните нужди от всяка точка на полето.

 

2. Телелинк Бизнес Сървисис
Advanced Security Operations Center / Център за управление на сигурността 

Модерните киберзаплахи еволюират постоянно. Нови уязвимости и атаки от тип „zero-day” се откриват ежедневно, в същото време съществуващи, но неоткрити уязвимости продължават да бъдат сериозна заплаха. Инструментите за тяхното експлоатиране използват все по-сложни техники, но стават все по-лесни за използване. Справянето с модерните киберзаплахи изисква решения за постоянен мониторинг, корелация и анализ на поведението.

 

3. Sofia Airport Center съвместно с Краси Георгиев и all6
Fasten Seat belts е Спортна кампания, в която да се „раздвижат“ служителите в изнесеното пространството на Sofia Airport Center. На всички ни е известно, че заседналият начен на работа не помага за тонуса на тялото ни. И затова от 8 до 11 май ултрамаратонечът Краси Георгиев, заедно с още треньори и експерти, беше поканен в Sofia Airport Center (SAC). След като бяга благотворително по пътека в продължение на 36 часа в Park Center Sofia, гостува в парка на SAC с новия си проект, наречен "Fasten Seat Belts".

 

Категория Иновативна сграда

 

1. Progress

Progress постоянно инвестира в екипа си в България, за да предостави на служителите си вдъхновяваща и продуктивна среда за развитие и създаване на иновативни технологии. Една от най-големите инвестиции през последната година е осигуряването на нов, създаден според най-новите иновации и технологии в областта на офисното пространство офис. Каква е целта на новия офис? Новият офис на Progress в България цели да: създаде вдъхновяваща, енергична и продуктивна работна среда, в която всеки елемент подпомага и насърчава креативността, съвместната работа между служителите и създаването на иновации, да събере всички служители на компанията в една офис сграда – към момента те се помещават в няколко сгради в стария офис и да предостави още по-добри работни условия, които служителите очакват и заслужават.

 

1. Полиграфия Офис Център
Полиграфия Офис Център е модерен бизнес комплекс клас „А“, разположен в сърцето на София. Реконструираната производствена сграда с историческа значимост е превърната в съвременен проект с висока корпоративна стойност. Комбинацията между традиционна и модерна архитектура създава неповторима за столицата бизнес локация, която привлича редица водещи международни компании. Полиграфия Офис Център е място, където бизнесът среща изкуството в различни негови измерения. Комплексът се превръща в символ за успешно бизнес развитие, но и в пространство за изкуство и творческа изява, а новоизграденият конферентен център в сградата създава широки възможности за корпоративни и културни събития. 

 

Категория Иновативна компания на годината

 

1. УниКредит Булбанк

Ако се позовем на съвсем скорошен доклад на Boston Consulting Group, посветен на иновативните похвати, с които УниКредит управлява промените в дигиталната ера (пълният текст на доклада е изпратен като допълнителен материал към кандидатурата), виждаме, че УниКредит Булбанк напълно изпълнява 4 задължителни условия, за да се нарече една компания "иновативна":
1) Лидерите да водят лично промяната
2) Промените да се случват бързо, още по-бързо от всякога
3) Служителите да са ангажирани с управлението на промените
4) Настройката на служителите да отговаря на визията на компанията.

 

2. TESY

За TESY инвестирането в свой собствен R&D отдел, който създава иновативни продукти с елегантен дизайн, е прието за мисия. Компанията патентова технологии, налага тенденции на пазара, търси решения за енергийна ефективност и намаляване на потреблението на ресурси, както и развива нови продуктови линии. TESY има 4 патентовани решения – PISTON Effect и Турболатор за бойлерите и на два пъти Заоблени ръбове при конвекторите. TESY създаде и своя иновативна и модерна фамилия продукти, която нарече TESY Cloud.

 

3. pCloud

За близо 4 години, екипът на pCloud представи решения, които се използват от повече от 8 милиона потребители от цял свят. Днес pCloud се нарежда на четвърто място по трафик в индустрия с внушителни конкуренти като Google, Dropbox и Amazon. pCloud е също така сред петте топ услуги за съхранение и споделяне на файлове, и се радва на признание от страна на популярни издания като PC ADVISOR, c|net, TechAdvisor и др. От 2014 г. насам централата е базирана в Швейцария, но екипът, който разработва и развива продукта, остава почти изцяло български.

 

Категория Иновативна стартираща компания 

 

1. Окто Лабс ООД
Платформа за управление на бизнес профили в социалните мрежи, базирана на изкуствен интелект, автоматизации и предварително създадени шаблони за бързо и лесно разработване на социални профили. Платформата позволява на потребителите да създават визуално съдържание за социалните медии и други онлайн маркетинг канали само с няколко клика и без необходимост от дизайнерски умения; 

 

2. The Edge: Research and Business Development
The Edge: Research and Business Development (www.theedge.solutions) е стартираща компания, дъщерно дружество на Джуниър Ачийвмънт България, създадено с цел да укрепи връзката между иновативните, високотехнологични академични изследвания и тяхната комерсиализация в световен мащаб.
Компанията подкрепя развитието на иновативни изследователски проекти, подобрявайки конкурентноспособността на бизнеса, чрез модела за отворени, пробивни ионовации, методологията lean startup и доказан модел за сътрудничество между университетите и бизнеса.

 

2. Дунавска Сървейорска Компания ООД

Дунавска Сървейорска Компания ООД е успешно реализиран нов проект на първата българска частна организация за стоков контрол ТОТАЛ КОНТРОЛ ЕООД / с вече 27-годишен опит /. В отговор на динамично развиващия се пазар на контролни услуги, на непрекъснато развиващата се българска и международна нормативна и техническа уредба, ТОТАЛ КОНТРОЛ ЕООД възприема политика за своевременно и максимално приспособяване към промените на пазара, извършвайки преструктуриране на дейността си, с цел максимално удовлетворяване нуждите на своите клиенти и тези на заинтересованите страни. 

 

3. ЕС БИ ЕС Трейдинг ЕООД
Стартитането на Tehnologichno.bg - сайт обединяващ пазаруващите хора от технологичноите среди. 

 

Категория Най-креативно офис пространство

 

1. TELUS International Europe

Компанията предлага на служителите си, разположени в три офиса в София и Пловдив, едни от най-модерните и комфортни работни пространства у нас, както и над 40 допълнителни социални придобивки като фитнес, йога, психолог, масажи в офисите и други. Това са само част от нещата, които са причина да се наричат „компанията на щастливите хора“.

 

2. Progress

Служителите в София избраха концепцията на новата сграда да бъде посветена на българската природа и всеки един от шестте етажа с работни места да носи духа на определени елементи от нея – море, реки, водопади, планини и др. Чрез вплитането на темата по интересен начин в цялостния дизайн, служителите, идващи от останалите 15 офиса на Progress по света, могат да научат повече за нашата страна.

 

2. Cargill България
От началото на 2018 година екипът на Cargill обитава общо 15 етажа в две бизнес кули на топ локация в столицата – SPS Tower и Infinity Tower! Наскоро компанията изгради изцяло нова зона рецепция – там, където е първият досег на служители и посетители в техния дом.

 

3. Интерпартнерс Комюникейшънс Груп

Интерпартнерс Комюникейшънс Груп (Винаги) Вдъхновени от новото си креативно офис пространство! Some people dream of success, others make it happen! (Някои хора мечтаят за успеха, други го осъществяват!) Този девиз гордо стои на стената в конферентна зала на една млада по дух (само на 25!!!), но с впечатляващ пазарен опит комуникационна агенция – Интерпартнерс Груп. 

 

 

Категория Инвестиция за устойчиво развитие

 

1. Dentsu Aegis Network Bulgaria 
Dentsu Aegis Network България има изградена дългосрочна програма за повишаване на екологичния отпечатък на мрежата си от компании и намаляване на вредното въздействие на нейния бизнес върху околната среда

 

2. Campus X / Telerik Academy
Campus X и Телерик Академия, която е неразривна част от Кампуса. Те целят да подпомогнат и ускорят развитието на технологичните компании, като предоставят среда, стимулираща генерирането на идеи и споделянето на опит и знания, мост към ментори, както и възможности за финансиране и най-ценният актив за всяка технологична компания - топ талант. 

 

3. Яра България ЕООД
Постигане на по-високи резултати и ефективност на разходите за торене, подобряване на качеството и хомогенността на добива, увеличаване на производителността на комбайна и намаляване на риска от полягане.

 

 

Категория Социално-отговорна кампания на годината

 

1. Първа инвестиционна банка АД
Благотворетелен календар на Fibank и „Движение за национална кауза (ДНК)“ в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми - кампания за повече деца в България.

 

1. Park Center Sofia съвместно с Краси Георгиев и all6

Fasten Seat belts е Спортна кампания, в която да се „раздвижат“ служителите в изнесеното пространството на Sofia Airport Center. На всички ни е известно, че заседналият начен на работа не помага за тонуса на тялото ни. И затова от 8 до 11 май ултрамаратонечът Краси Георгиев, заедно с още треньори и експерти, беше поканен в Sofia Airport Center (SAC). След като бяга благотворително по пътека в продължение на 36 часа в Park Center Sofia, гостува в парка на SAC с новия си проект, наречен "Fasten Seat Belts".

 

2. Кока-Кола ХБК България и БЧК
Коледна благотворителна кампания на Coca-Cola, верига магазини Фантастико и Български Червен Кръст за осигуряване на „Топъл обяд“ в училище.

 

2. Кофас България

През изминалата година компанията насочва усилията си, със съдействието на фондацията BCause в България, към осигуряването на възможност за хипотерапия на деца с церебрална парализа.

 

3. дм България ЕООД съвместно с Loreal Bulgaria
Благотворителна кампания „Капачки за усмивки“. Специални кутии за пластмасови капачки са поставени във всички магазини на dm из цялата страна. Всички средства, набрани от рециклирането на капачките, ще бъдат дарени на "Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев" ЕАД – София.

 

3. НАОС България ЕООД

„Заедно сме в училище без граници“ дава шанс на децата болни от рак да продължат учебния процес по време на лечението си, като им помога в усвояването на учебния материал и в успешното представяне на изпитите за завършване на учебната година. Проектът обхваща над 100 деца в училищна възраст, които се лекуват в клиниките по детска онкохематология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” – София, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив и УМБАЛ „Св. Марина” – Варна, за учебната 2018/2019 година. BIODERMA се ангажира да дари 10% от печалбата от продадените слънцезащитни продукти от серията PHOTODERM за периода 01.05.2018 – 31.08.2018 г

 

 

Категория Проект с образователна насоченост в сферата на бизнеса

 

1. Солвей соди АД, Девня цимент АД, Агрополихим АД

„УСТОЙЧИВО ПАРТНЬОРСТВО: БИЗНЕС, ОБРАЗОВАНИЕ, МЕСТНА ВЛАСТ“ е съвместен проект на „Солвей Соди“ АД, „Агрополихим“ АД и „Девня Цимент“ АД, който с подкрепата на община Девня предоставя атрактивна възможност за професионално обучение и реализация в компаниите – инициатори на проекта.  Целите на компаниите са предоставяне на специализирано професионално образование в гимназиален курс и задържане на младите хора в региона

 

2. Каолин ЕАД

От 2016 г. Каолин ЕАД, в сътрудничество със Средно училище "Васил Левски" в гр. Ветово, област Русе стартира експериментална паралелка по системата на дуалното обучение - специалисти в минната промишленост. През 2016 г. в паралелката на "Каолин" се записаха 13 ученика. През 2017 се записаха 26 от общо 26 деца в 9-ти клас. За 2018 г. са се записали 20 от общо 20 ученика. На практика всички ученици в СУ "Васил Левски" избират да учат в дуалните паралелки на "Каолин"! 

 

2. HyperScience

От началото на годината HyperScience стартира своята първа самостоятелна образователна програма HS Learn чиято основна цел е по-задълбочено представяне на машинното самообучение (Machine Learning) като дисциплина и професия в България. Образователна програма е вдъхновена от желанието и стремежа на компанията да подпомогне развитието на ИТ индустрията в България, като обърне по-специално внимание на машинното самообучение, където пазарът на труд се сблъсква със сериозна липса на опитни специалисти.

 

3. Лесафр България ЕООД

Университета по хранителни технологии, Пловдив и Лесафр България развиват съвместна дейност за повишаване квалификацията на младите български специалисти в областта на биотехнологиите. Това сътрудничество има за цел предаване на ценен теоретичен и практически опит от индустрията към науката. Запознаването на младите специалисти с работещи в момента технологии както в България, така и по света, може да им помогне да бъдат в крак със съвременните тенденции.

 

3. пр2 ЕООД

“Мисия платено” е социално информационна кампания на Асоциацията на колекторските агенции в България, осъществена от екипа на пр2. Основната й цел е да подпомага гражданите в управлението на техните парични задължения. Задачата, която си поставя, е да насърчи домакинствата да планират по-целенасочено своите лични бюджети и да внесе яснота по онези финансови въпроси, които остават неясни за широката аудитория и от това се пораждат поредица от проблеми.

 

Категория Образователна идея

 

1. Campus X / Telerik Academy
Telerik Academy Alpha
В началото на 2017 г. Телерик Академия се отдели като самостоятелна образователна организация под ръководството на основателите на Телерик и с мисията да обучава топ технологични специалисти, които да захранват цялата индустрия. За целта Академията стартира изцяло нова програма за подготовка на младши софтуерни специалисти с продължителност само 6 месеца – Telerik Academy Alpha. 

 

2. Роботика

Академия „РОБОТИКА“ създава учебни материали и организира обучения, развиващи логическото мислене и техническото образование на деца между 5 и 16 години. Преподава програмиране и роботика по разбираем и интересен начин, като обвързва материала с различни науки и силно застъпена игровизация. 

 

2. YOUth TALENTs
Младежка платформа за личностно и професионално развитие на млади хора. Стартирахме я с мотивацията, че когато ние завършвахме училище, успяхме да се развием в сферите, които ни вълнуват, благодарение на силната си мотивация, борбен дух и умения, но видяхме, че много наши съученици имаха нужда от повече информираност, вдъхновение и подкрепа! 

 

3. Фондация Каузи

Мултимедийната образователна поредица CSR AdviceBox възникна в отговор на липсата (в България и чужбина) на кратка систематизирана информация, насоки и опитност на бизнеса за успешните CSR практики. Също и на нуждата на КСО специалистите да бъдат окуражени и насочени в убеждаването на своите колеги и ръководство. 

 

3. Кока-Кола Хеленик България

Кока-Кола Хеленик България в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България реализираха пилотното издание на инициативата „Дай старт на успеха“. Проектът има за цел чрез превенция да допринесе за намаляване на броя на икономически неактивните млади хора в страната. 

 

Категория Мобилна иновация

 

1. CloudFaces

CloudFaces Software Services GmbH е технологична компания, която разработва иновативна платформа за мобилни приложения, с която намалява времето за разработване и предлага значително по-конкурентни цени за бизнеса. Използвайки CloudFaces Application Development Platform (CLAP), компанията създава цялостни мобилни решения, адаптирани към конкретния бизнес модел и бранд идентичност на клиента в рамките на няколко дни.

 

Категория Инвеститор с визия

 

  1. АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД

София, която впечатлява с хилядолетни пластове история, не би могла да застане в предпазливото повторение на познатото; тя се устремява към своите нови върхове. Въздействието на архитектурния и облик е именно в диалога между достолепието на наследеното и динамиката на предчувстваното бъдеще. Внушителните постройки респектират, но предизвикват и въпроси относно безопасността си. Като висока сграда от най-ново поколение, АРТЕКС със своя проект „ЗЛАТЕН ВЕК“ стъпва на фундамента на най-изпитаните световни практики, черпейки опит от най-добрите специализирани консултанти в областта на високото строителство Рене Лагос и Асос., Инх. Сивилес Лтда. /Rene Lagos у Asoc., Ing Civiles SpA./ град Сантяго, Чили.

 

2. Лесафр България ЕООД

Вече 20 години Лесафр България е активен участник на българския пазар на мая и продукти за хлебопроизводството. За този период увеличава както пазарния си дял, така и продуктовото портфолио. Предоставя редица услуги, с които да подкрепи производителите на хляб и сладкарски изделия.

 

3. Cargill България

Cargill е глобален лидер в търговията с храни и свързаните с тях селскостопански, финансови и промишлени продукти и услуги. Компанията има над 155 000 служители в 70 страни и над 150 години опит. Заедно с фермерите, клиентите, правителствата и общностите нейната мисия е да помага на хората и на света да се развиват и да процъфтяват на базата на природните ресурси, с които работят отговорно за един по-добър начин на живот.

 

3. The Blueprint

Каузата на The Blueprint е да развива и подпомага чуждестранните инвестиции в България се развива все по-добре и по-добре. Управителят на The Blueprint България Андрю Морис работи за установяването на редица успешни партньорства с различни държавни и частни структури в страната.

 

Категория Иновация в маркетинга и ПР сферата

 

  1. А1 България

кампанията в подкрепа на българския спорт „Хайде да гледаме финала на ATP Finals с Григор Димитров”. А1 предостави безвъзмездно правата за излъчване на шампионския мач на Григор Димитров от финалите на ATP в Лондон на национални телевизии в България. Мачът, с който най-добрият ни тенисист стигна до рекордната трета позиция в ранглистата, беше гледан от над 1 милион зрители. Решението на А1 получи над 250 публикации в медиите, в във Facebook кампанията генерира 900 000 reach, 21 440 реакции, 1 558 споделяния и 1 714 коментара.

 

2. Американски Университет в България съвместно с РА Интерпартнерс

Глобално мислещи, прагматични деца в натъпкан с брандове свят, които дигитализират всеки миг от своята будност с ловките пръсти на мултитаскъри. Затова създадохме специален кампаниен бранд, за да ги приобщим по-лесно и да се отличим от консервативните послания на повечето висши учебни заведения Американският университет в България стана SMARTVERSITY, защото SMART са умните хора и дигиталните неща.

 

2. Здравето има значение

ЗДРАВОСЛОВНО И ВКУСНО е проект на:

Здравето има значение - социална кампания с мисия превенция на здравето при децата, Българо-румънски детски фонд, Вдъхновения - издателство специализирано в литература за здравословен начин на живот. Събитието е част от Food Revolution Bulgaria, организиран от фонадация За Храната.

 

2. pCloud

С pCloud Lifetime, решихме фундаментален проблем за потребителя - надеждността и подобрение във възможностите на носителя на файлове. Lifetime надгражда предимствата на външните носители на информация, като същевременно намалява разходите за крайния потребител.

 

3. Dentsu Aegis Network Bulgaria

Dentsu Data Services (DDS): Бизнес резултати, базирани на данни Скоростта, с която комуникираме днес е следствие от развитието на платформите, които ползваме и новите форми на изразяване, които вървят с тях. Това предизвика фундаментална промяна в смисъла на рекламата. През 2018 г. създадохме първото специализирано звено за работа с данни на българския пазар – Dentsu Data Services (DDS) чиято основа цел е да доставя „Бизнес резултати, базирани на данни“.

 

Категория Технологична иновация на годината

 

1. УниКредит Булбанк

УниКредит Кънсюмър Файненсинг е първата финансова институция, която е разработила и вече приложила напълно онлайн процес за тази услуга. Онлайн кандидатстването за стока на изплащане е процес, разработен изцяло на база на комуникация с клиенти и тяхното желание за съответното клиентско преживяване онлайн. До момента тази процедура траеше близо седмица затова повечето хора избираха наложения платеж при онлайн пазаруване. От половин година насам УниКредит Кънсюмър Файненсинг предлага структуриран, бърз, лесен, прозрачен и безопасен процес за онлайн финансиране на стоков кредит.

 

2. SoftServe

STORYTELLER Инструментът за продажби Storyteller е разработен от екип на SoftServe като една от иновационните инициативи на компанията. Уникалността на продукта се състои във възможността за постигане на всички ключови бизнес цели в процеса на продажба, включително продажби, които следват заложен алгоритъм от стъпки и създаване на съдържание, внедряване на „ръководени“ екипи по продажбите, както и получаване на задълбочена информация за бизнес процесите на клиента, основана на обективни данни.

 

3. TESY

Modeco Cloud на TESY През 2017 г. българската компания TESY представи първия в Европа електрически бойлер, който може да бъде управляван дистанционно чрез мобилно устройство с интернет връзка. Modeco Cloud e част от фамилията уреди на компанията, с иновативна технология, които могат да се управляват в облака от всяка точка на света с помощта на мобилното приложение tesyCloud, съвместимо с както с Android, така и с iOS, което може да се свали свободно.

 

Категория Иновативна кампания за работодателска марка

 

  1. TELUS International Europe

TELUS International реши да се обърне към българите в чужбина и да ги покани да се върнат като им предложи възможност за кариерно развитие в международна компания. Кандидатите избират между офисите в София и Пловдив. Кампанията предлага пакет за релокация, който включва самолетен билет, настаняване в хотел при нужда, помощ при намиране на квартира и 5000 лева. Първата вълна на „Мога там, искам тук“ е през календарната 2017г.

 

2. V+O Communication

Communicating Experian’s EVP in Bulgaria The office of Experian in Bulgaria is a growing site with a strategic global importance for the organization. We generated communication content and behavioural models that apply to different context for conveying the Experian EVP. Further, we built on the project participants’ communication and presentation skills capacity through a highly interactive and hands-on training. We managed to form their ability to express the Experian EVP in natural ways that fit different audiences via training them in.

 

Категория Иновативен проект / Иновативен дизайн

 

  1. Яра България ЕООД

Агрономичното калибриране и алгоритми правят Yara N-Sensor уникален, много по-прецизен от всички останали решения на пазара. Най-често е използван за зърнени култури (пшеница, ечемик, ръж, царевица) и маслодайна рапица, защото те изискват повече азот и допълнително торене за тяхното развитие.

 

2. Лесафр България ЕООД

За да можем да дадем на българина вкуса и аромата на домашно-приготвен хляб, ние разработваме в момента най-оптималната комбинация от дрожди и закваски, които са характерни за нашите географски ширини. Така можем да се доближим макримално до автентичните домашни хлябове на нашите деди. Квасът е жив продукт – рискът при него е, че не може да се гарантира всеки път един и същи резултат. При ползването на инстантен квас може да се разчита на идентичен резултат при всяко замесване. Разнообразие може да се постигне с различни брашна, съставки или рецепти, но крайният резултат винаги ще бъде ароматен и вкусен.

 

2. MP-STUDIO

Хипнотичният сеанс „Прераждане“ (Rebirth) е 3D Projection Mapping шоу, намерило своето място сред финалистите в категория “Art Vision Classic” на фестивала за светлинни изкуства „Circle of Light” в Москва.
Светлинното шоу е излъчвано в дните между 23-27 септември 2017 г. върху фасадата на една от най-емблематичните сгради в руската столица – Болшой театър. 

 

3. Dentsu Aegis Network Bulgaria

Dentsu Digital Camp – най-иновативният и авангарден проект в българската индустрия за маркетинг и комуникации. За целта, използвахме компетенциите и ресурсите си в Dentsu Aegis Network, обменихме опит и работихме в синхрон с нашите колеги на глобално и регионално ниво. В събитието взеха участие лектори, които предаваха иновативни техники и глобални знания в сферата си. Лекторите бяха както лидери в нашата организация на регионално и глобално ниво, така и водещи представители на индустрията в България. 

 

 

Категория Кампания за community branding

 

  1. SiteMedia Consultancy

Избрахме стратегически подход не само да използваме Community Relations, но и да направим следващата крачка към Community Branding. Основната идея беше да се създаде платформа, на която ПР-специалистите да могат да общуват и комуникират по различни теми. Платформа, която да разпознаят като свое професионално място за събиране. За да се създаде подобна платформа, като първа фаза решихме да започнем с поредица от събития, предназначени за цялата общност. 

 

2. TELUS International Europe

Един от начините за приобщаването на служителите, както и изграждането и поддържането на community branding, е програмата за препоръчване на нови кадри Refer to Win. Чрез нея се предоставя възможност на всеки един служител на TIE да препоръча свой приятел за работа в компанията. По този начин работещите в компанията могат сами да изградят приятна за тях работна среда, като освен всичко останало получават и атрактивен бонус за всеки един препоръчан и нает техен приятел.

 

3. ЛигълТрек АД

ЛигълТрек АД организира конференция LegalEdge, която се проведе с голям успех през 2017 г. На нея представихме за първи път пред българските адвокати, юристи и консултанти най-добрите практики и иновации от света. Говорихме за иновативните бизнес модели, за изкуствения интелект в правото и за адвокатската кантора като бизнес проект. Тази първа по рода си конференция събра над 200 посетители и много партньори, постави началото на много дискусии и създаде нова общност от професионалисти, които са готови да променят, да модернизират една закостеняла индустрия и да я въведат в 21 век.

 

3. Еспресо Медия ЕООД

„Добрият пример на запад от София 2017“ цели споделяне на добри практики и положителни резултати в региона и създаване на среда за сътрудничество при решаването на общи проблеми. „Добрият пример на запад от София“ е генератор на идеи за споделено развитие, който показва и отличава най-доброто от потенциала, хората, бизнеса и перспективите на региона на запад от София.

 

 

Категория Динамично развитие

 

  1. Upnetix

Upnetix, основана през май 2015 г. под името Imperia Mobile, e най-бързо развиващата се и най-успешна млада компания за разработка на софтуер в България. За по-малко от три години от своето създаване Upnetix нараства до над 150 служителя, между които близо 130 висококвалифицирани софтуерни инженери, инженери по осигуряване на качеството, графични дизайнери и ръководители проекти. Компанията е носител на петнадесет престижни награди и отличия, включително „Най-бързо растяща технологична компания в България“ 

 

2. Пейсера България

FinTech компанията Paysera, която предлага платежни услуги в страната, успешно утвърди бранда си през 2017 г. и се позиционира като изгодна алтернатива на традиционните доставчици на платежни услуги. Към май 2018 г. български потребители на онлайн платформата на Paysеra са над 8000 физически лица и над 1600 компании, като за изминалата година, ръстът в броя нови български клиенти е над 85%. 

 

3. Икономическа група Монбат

През юни 2017 г. икономическата група Монбат придоби две германски компании за литиево-йонни батерии: Gaia Akkumulatorenwerke GmbH и EAS Germany GmbH и сля двете дружества в EAS Batteries GmbH, базирана в Нордхаузен, Германия. По този начин Монбат капитализира съществуващите в двете слети дружества опит и експертни познания в литиево-йонния бизнес, който е базова технология за декарбонизация на стационарните и мобилните енергийни решения.

 

Категория Иновативен продукт / услуга

 

1. А1 България

Спортните канали на A1 излъчват над 8 000 часа съдържание на живо годишно. Освен тениса, основните спортове в програмата на MAX Sport 1 и 2 са футбол, свободни боеве, баскетбол, лека атлетика, моторни спортове и др. Каналите излъчват на живо елитните футболни първенства на Холандия, Русия, Украйна и Китай, най-интересните дербита от баскетболните Евролига и Еврокупа, всички бойни вечери на UFC, надпреварите от Диамантената лига по лека атлетика, стартовете от MotoGP и NASCAR, а също и срещите от Националната хокейна лига на САЩ и Канада. За първите три месеца от своето начало каналите постигнаха отразяване от над 1 000 публикации в медиите и 3 100 000 reach във Facebook.

 

2. "ТИ БИ АЙ Банк"ЕАД

Платформа на TBI Bank за POS (point of sale) онлайн кредитиране при покупка на стоки в интернет Поставяйки фокус върху иновациите в POS-финансирането, TBI Bank стартира първия онлайн кредитен продукт с видео идентификация и електронен подпис, който успешно работи на румънския пазар повече от година.
Онлайн кредитирането се предоставя чрез специализирана лендинг страница на TBI Bank, интегрирана на изхода на е-магазините на търговските партньори.

 

3. Визито ООД

Визито ООД изгради собствен апарт хотел, и стартира дейност, насочена към туристическо и бизнес настаняване, като целта е предоставяне на услугата на ниво хотел, но с удобствата на домашния уют. Изградена е система за безконтактно настаняване, с което се намаляват разходите за клиента, тъй като не се налага да се поддържа рецепция.

 

Категория "Предприемач на годината"

Анелия Костадинова, управител на КОМПЮТЪР 2000 България

 

Категория "Бизнес лидер на годината"

Иван Житиянов, Телелинк Бизнес Сървисис

 

Категория "Лидер на годината"

Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център-София, UNESCO

 

Голямата награда: Иновация на годината

Campus X / Telerik Academy